header.over40000custommers
+386 2 883 16 80 Call us every work day between 8am and 6pm
All Categories

Safe purchase

Your safety is our concern

18,000+ products

We deliver a large set quickly

EXPERT RESPONSE

First-hand expert advice

Filter by:

Clear All
Min: 0.00 € Max: 3156.00 €
0 3156

Caravaning oprema

Podali vam bomo nekaj nasvetov kako opremiti svoj avtodom ali prikolico z dodatnimi pripomočki, ki vam bodo še dodatno olajšali dopust v naravi ali kampu in poskrbeli, da boste imeli sanjske počitnice.

Največja prednost potovanja s počitniško prikolico ali avtodomov je v tem, da je pakiranje zelo enostavno. V skrajnem primeru lahko prikolico pustite popolnoma zapakirano s celotno zalogo kuhinjskih pripomočkov, oblačil in toaletnih potrebščin; vse, kar potrebujete za počitnice, vam sploh ni treba pakirati. Tudi če se morate pred odhodom oskrbeti z nekaj drobnarijami, lahko v prikolici, ko je ne uporabljate, še vedno pustite veliko količino stvari. A dobro je vedeti kaj boste vzeli s seboj, še posebej, če se na takšno dogodivščino odpravljate prvič.

Nadstreški za počitniške prikolice ali avtodome

Pomembna caravaning oprema so tende. Tende so že same po sebi obsežna tema, na kratko pa lahko povemo, da obstajata dve vrsti tend - polne tende in nadstreški. Polne tende se prilegajo dolžini prikolice in pokrivajo celotno spreednjo stran prikolice. Nadstreški se prilegajo večini prikolic in pokrivajo del bližnje strani. Nadstreški so na voljo v različnih širinah in globinah.

Obstajajo trpežne tende iz blaga, ki so posebej zasnovane za sezonsko uporabo - te si oglejte, če nameravate pustiti prikolico na mestu za celo sezono. Obstajajo tudi lahki nadstreški, ki so namenjeni hitri gradnji. Med tema dvema skrajnostma je velika izbira.

Največji napredek na trgu markiz in nadstreškov je bil dosežen v zadnjih nekaj letih - pojav zračnih markiz. Z zrakom napolnjeni okvirji, vgrajeni v tkanino, so nadomestili kovinske okvirje ali okvirje iz steklenih vlaken. Rezultat je hitrejša in enostavnejša gradnja in za mnoge veljajo kot obvezna karavaning oprema.

 

Zunanje pohištvo

Obvezna karavaning oprema je tudi udoben kamping stol. Trg dodatkov za prikolice ponuja ogromno izbiro zunanjih stolov - naslanjači za sončenje, stoli z odstranljivimi podnožniki za sproščanje, stoli, ki se zložijo zelo majhni za lažje shranjevanje, stoli, ki se zložijo, majhni stoli, ki jih lahko pustite na dežju in se bodo hitro posušili, stoli, ki jih ne smete, ker se bo njihovo debelo oblazinjenje prepojilo. Z drugimi besedami, na voljo so stoli za vse okuse in vse potrebe.

Kako izbrati? Če jih želite hraniti v omarici pod sedežno garnituro, izberite tiste, ki se zložijo zelo plosko. Če jih boste hranili pod fiksno posteljo v prikolici, se prepričajte, da je odprtina med morebitnimi prečkami osnovne konstrukcije dovolj velika za stole, o katerih razmišljate. Vse ostalo je vse odvisno od udobja in osebnega okusa.

In mize? Tudi mize so pomembna caravaning oprema in tudi tu je na voljo velika izbira. Izbira bo odvisna od tega, kje jo boste shranili med vleko in ko je ne boste uporabljali, ter od tega, ali je dovolj velika in trdna ter dovolj lahka, da ne bo porabila vsega vašega prostora.

 

Vetrovniki

Vetrovniki so idealni za zaščito pred vetrom in jih lahko uporabite ne le za zaščito, ko se sproščate na prostem, temveč tudi za zaščito pred vetrom na vašem žaru. Že samo zaradi tega jih boste tudi sami uvrstili na seznam Obvezna karavaning oprema. Vetrovniki so zelo uporabni tudi za označevanje meje parcele v kampih, kjer ta ni jasna na prvi pogled. Tako kot pri večini dodatkov je tudi tu na voljo veliko različnih slogov.

 

Posteljnina

Ne boste verjeli kako hitro lahko pozabite na nekaj tako osnvnega kot je posteljnina. Če kupujete popolnoma novo prikolico, imate morda možnost izbrati paket posteljnine, ki se bo ujemal s shemo notranjosti prikolice. To je lahko nekoliko dražje, vendar pomeni, da boste imeli popolnoma usklajeno prikolico ali avtodom.

 

Kemikalije za stranišče

Kemikalije za stranišče se uporabljajo za zagotavljanje čistega stranišča v prikolici, ki sicer ne oddaja nobenega vonja. So praktično nujna oprema. V splošni uporabi sta dve vrsti - ena za zgornjo posodo za splakovanje in druga za kaseto pod straniščem. Na voljo so tudi druge možnosti, med katerimi je vedno več rešitev brez kemikalij, ki so manj škodljive za okolje. Kot caravaning oprema so kemikalije za stranišča nepogrešljive, a pazite kako delate z njimi, da ne boste onesnaževali okolja.

 

Električni kabel

25-metrski električni priključni kabli, ki omogočajo priključitev prikolice na električno omrežje v kampu, so tako kot stopnice standardno priloženi večini novih prikolic, rabljene prikolice pa bodo verjetno prav tako imele priključni kabel.

 

Zunanje luči

V številnih kampih je tradicija postavljanja številnih luči za ustvarjanje prazničnega vzdušja, zlasti ob poletnih večerih.

 

Posode za vodo

Potrebujete posodo za odpadno vodo in vsaj eno posodo za svežo vodo. Izberete lahko osnovne posode, ki jih morate nositi s seboj; če se v karavaning podajate iz šotorskega kampiranja, verjetno že imate tovrstno posodo za svežo vodo. Toda v prikolici boste porabili veliko več vode kot pri šotorjenju. Če pomislite na umivanje in tuširanje, boste takoj spoznali, kakšno prednost ima nakup posode za vodo na kolesih. Na voljo so z ročajem, ki ga pritrdite za vožnjo in nato odstranite, ko posodo postavite ob prikolico. Lahko se odločite za 50-litrsko posodo, ki bo stala le malo več in jo boste morali redkeje polniti.

 

Vlečna ogledala

Ta so zakonsko obvezna, in kot takšna obvezna caravaning oprema, tudi če imate široko vozilo in je vaša prikolica tako ozka, da lahko vidite ob straneh. Zakonodaja določa, da morate videti 20 metrov za voznikom in štiri metre na obeh straneh vozila in prikolice. Tiste, ki ne uporabljajo vlečnih ogledal, čaka globa. Po prihodu v kamp jih ne pozabite odstraniti! Če ste udeleženi v prometni nesreči, ki jo je povzročila pomanjkljiva vidljivost, lahko to razveljavi vaše zavarovanje in prepreči, da bi zavarovalnica izplačala odškodnino.

Kako torej izbrati idealna ogledala za vas? Najpomembneje je, da se ogledala, ki jih nameravate izbrati, dobro in varno prilegajo vratnim ogledalom vašega avtomobila.

 

Plinske jeklenke

V prikolicah se uporabljata dve vrsti plina: propan in butan, zato je treba prepoznati razliko. Plin butan je zasnovan tako, da izhlapeva pri višji temperaturi kot propan, zato ne izhlapeva več pri temperaturah pod lediščem.

Zato ga uporabljajte le, če prikolice ne nameravate uporabljati v hladnem vremenu. Propan pa izhlapeva pri temperaturah precej pod lediščem, zato je najbolj vsestranski.

Sistem nakupa plina je takšen: kupite plinsko jeklenko in jo, ko je prazna, zamenjate za polno, pri čemer plačate samo plin. Svetujemo vam, da kupite dve jeklenki; tako vam ne bo zmanjkalo plina, ko bodo trgovine zaprte!

 

Stopnica za prikolico

Vse nove prikolice so opremljene s stopnico, pri nakupu rabljene prikolice pa ni nujno, da jo boste dobili zraven.

 

Namizna posoda

V prikolici lahko seveda uporabljate navadno posodo, vendar bo ta po nepotrebnem povečala težo in se lahko zlahka poškoduje. Zato izberite melamin ali druge lahke alternative. Poleg manjše teže ima lahka namizna posoda še eno prednost: če se v kampu odločite za uporabo prostorov za pomivanje posode, lahko lahkotno posodo enostavno prenesete v večji posodi. Tudi to posebno posodo boste imel na seznamu obvezna karavaning oprema.

 

Baterija za prosti čas

Vrsta baterije - in cena, ki jo morate plačati - je odvisna od tega, ali nameravate prikolico uporabljati brez električne priklopne točke. Preprosto povedano, večja kot je zmogljivost baterije, dlje bo zdržala brez polnjenja. Upoštevajte naslednje:

 

● Stroški: Svinčene ali gelske baterije so cenejše od litij-železo-fosfatnih. Vendar imajo krajšo življenjsko dobo. Od litij-železo-fosfatne baterije lahko pričakujete do petkrat več polnilnih ciklov (2 000+).

● Teža: Litij-železo-fosfatna baterija je lahko za več kot 70 % lažja od svinčeve.

● Velikost: Ker pa so litij-železo-fosfatne baterije za 40 % manjše, lahko v prostor namestite večjo in zmogljivejšo baterijo. Akumulatorji za prosti čas se razlikujejo po ceni - Leoch Adventurer (desno) stane 159,99 GBP. Oglejte si shemo preverjenih baterij NCC, ki zagotavlja preverjanje izdelkov za baterije, ki se uporabljajo v vozilih za prosti čas.

Shema razvršča baterije v kategorije A, B ali C, pri čemer imajo baterije kategorije A večjo zmogljivost shranjevanja za ljudi, ki pogosto uporabljajo počitniške prikolice brez napajanja. Kategorija B je namenjena tistim, ki pogosto uporabljajo mesta s priključki, vendar potrebujejo večjo zmogljivost baterije za delovanje naprav, kot so avtodomi. Baterije kategorije C so namenjene uporabnikom, ki potrebujejo baterije z manjšo zmogljivostjo za osnovne operacije za krajša obdobja brez električnega priključka. 

 
Show more... Show less...