Več kot 40.000 zadovoljnih strank!
051 628 339 Pokličite med delovniki od 8.00 do 17.00 ure,
v soboto med 9.00 - 12.00
Vse kategorije

Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe (obrazec)

Vračilo blaga – pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

Potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. 

Rok vračila se začne šteti en dan po datumu prevzema izdelkov. 

Obrazec za odstop od pogodbe artiklov je uporabnikov na voljo tu. Obrazec natisnite, izpolnite, fotografirajte in priložite elektronskemu sporočilu o odstopu. 

V primeru odstopa od pogodbe kupec prejete izdelke vrne ali po pošti na naslov poslovalnice odgovorne za spletno prodajo: Robeta d.o.o., PE ROVANDO, Pohorska cesta 6b, 2380 Slovenj Gradec ali osebno poslovalnici prodajalca.

Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Proizvajalec artikla predpiše tudi njegovo originalno embalažo (v skladu s 36. členom Zakona o varstvu potrošnikov). .  Potrošnik artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe.  

Potrošnik sme opraviti ogled in preizkus artiklov le v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega delovanja izdelka. Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket/tovor). Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 14 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe. Vračilu mora kupec priložiti tudi kopijo računa. Blaga, ki je poslano z odkupnino, ponudnik ni dolžan sprejeti. Prav tako pa lahko kupec vsak izdelek vrne sam v poslovalnico prodajalca, pri čemer sam krije vse morebitne nastale transportne stroške prenosa paketa od doma do poslovalnice.

Pri vračilu artiklov, kjer je bil upoštevan kupon, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se ob vračilu ne vrnejo (vrne se vplačan znesek).

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe. 

Možnosti odstopa od pogodbe ni pri nakupu izdelkov, ki imajo varnostni pečat, če je potrošnik odprl varnostni pečat. Možnost vračila ne velja za naprave, v katere je bil opravljen fizični poseg.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Podjetje vrne prejeta plačila potrošniku z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil potrošnik (kar je najbolj običajno s plačilom na transakcijski račun), razen če je potrošnik izrecno zahteval uporabo drugačnega plačilnega sredstva in če potrošnik zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.

V izjemnih primerih, ko artikli niso vrnjeni v skladu ZVPot, lahko potrošniku ponudimo odkup artikla z ustrezno odškodnino, ki jo z zapisnikom določimo ob vračilu. Odkup z znižano vrednostjo se upošteva ob potrditvi potrošnika po elektronski pošti. Potrošnik omenjeno odkupnino koristi izključno ob naročilu drugega artikla enake ali višje vrednosti.

Če se potrošnik odloči za odstop od pogodbe za artikle, ki tvorijo sestavljen izdelek, lahko za celoten komplet zahteva zamenjavo za enak komplet ali vračilo kupnine. Potrošnik lahko zamenja tudi del sestavljenega izdelka, v primeru stvarne napake ali poškodbe artikla, zanj pa ne more zahtevati vračila kupnine. V primeru uveljavljanja garancije artikla iz kompleta velja garancijski rok proizvajalca.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo). Celoten 43 člen zakona o varstvu potrošnikov, ki ureja odstop od pogodbe sklenjene na daljavo si lahko preberete tukaj.

Prijavite se na e-novice

Za prejemanje obvestil vljudno vabljeni, da se prijavite na naša obvestila